Žáci závěrečných ročníků oboru kuchař-číšník a cukrář na Labské SOŠ a SOU Pardubice, s. r. o. mohli prokázat svůj praktický um v další etapě závěrečných zkoušek, a to v praktické části. Závěrečné zkoušky započaly v pondělí 2. 6. písemnou zkouškou, v těchto dnech pokračují praktickými dovednostmi a vyvrcholí příští týden, kdy proběhne ústní část teoretických znalostí před odbornou komisí ve dnech 19. – 20. 6. 2025. K závěrečným zkouškám se dostavilo 27 kuchařů–číšníků a 15 cukrářů. Praktická zkouška probíhala od 4. 6. do 11. 6. 2025 a skládala ze 3 částí.
U oboru kuchař-číšník se hodnotila odborná dovednost obsluhy jako vrstvení předkrmového koktejlu, míchání salátu před hostem, otevírání vína apod. Žáci sestavili na základě vylosovaného zadání slavnostní pokrm, který vhodně prezentovali před pozvanými hosty. Letošními tématy byly například Láska kvete v každém věku, Speciality šéfkuchaře a retrotradice nebo Svět na talíři.
Cukráři představili slavnostní dort a specifický výrobek dle vlastního výběru s důrazem na kreativitu a využití moderních trendů v cukrářské výrobě. Žáci museli splnit i třetí část vylosovaného zadání, a to klasický cukrářský výrobek jako je například listová trubička, štafetka, či větrník.
A jak zhodnotili závěrečné zkoušky naši žáci? Žák 3. ročníku oboru kuchař-číšník Tomáš Resler nám prozradil: „Nejnáročnější částí byla pro mě obsluha, byl jsem hodně nervózní, ale zvládl jsem to a vše dopadlo podle mých očekávání. V kuchyni mě bavilo připravovat pokrmy, při obsluze byla nervozita znát. Oporou mi ale byly zejména odborné učitelky Mgr. Šimečková a Mgr. Kmoníčková.“













5. prosince 2025